Hírek
Hírek

Gyertek velünk vízitúrázni, avagy a húsvéti Ipoly evezés

A tavaszi Ipoly evezésekkel tradícionálisan nagy bajok vannak. Nem elég, hogy az év első túrái szoktak lenni, és mint ilyen, gyermek betegségekkel küzdenek (nincs fakanál a főzéshez, nincs tészta a milánóiba), hanem az időjárás is aránytalanul erősen sújtja azokat. Az elmúlt években eveztünk már szinte nyári melegben is a tavaszi Ipoly túrákon, és volt részünk olyan estében is, amikor a viharos szél a havasesőt kavarta a lámpáink fényében. E két szélsőség közt azután volt mindenben részünk, kaptunk hideget, meleget, de főként esőt. Sokkal nagyobb valószínűséggel kapunk ezeken a túrákon esős időjárást, mint bármelyik másikon.

Az idei Ipoly evezés azonban még ezen is túltett. A második nap szinte végig szakadt az eső, időnként nyári zápor intenzitással, a legdurvább időszakokban még zivatart is kaptunk égzengéssel, ahogy kell, mindezt öt celsius fok átlaghőmérséklet mellett. A folyó azon szakaszán mindezt, ahol az uszadék torlaszok és/vagy bedőlt fák átlag kétszáz méterenként állták utunkat és amelyek többségét csak átemeléssel lehetett abszolválni. Kora délután az egyik regularis bedőlt fa miatti átemelés során az ártéri mezőn ponyvát bontottunk az eső ellen. Aznap nem is mentünk már tovább.

Azután este az egyik (esőmentes) öt perces időablak során a vízállás előrejelzést nézegetve világossá vált, hogy másnap délelőtt a folyó rohamos gyorsasággal fog kilépni a medréből és az elsőfokú készültségi szintig meg sem áll. Azonnal telefonos segítséget kértünk és másnap reggelre megszerveztük az evakuálást. De hogy biztosan ne történjék baj, egész éjjel óránként felkelt valaki vízszintet ellenőrizni. Szerencsére éjjel és kora reggel nem jött ki a mederből a folyó, így a tervezett ütemben, a feltámadt ponyvabontóan erős szélben és a továbbra is szakadó esőben a szlovák oldali Ipolyhídvégen fejeztük be a túrát.

Folytatás a május elsejei hosszú hétvégén a Mosoni-Dunán. Kevesebb esővel.

 
2018-04-09 11:28:57 ::: Mihalik Balázs
 

Webmester ::
Varga Koritár Zsolt|zsolt.vargak9b3d160d83249841f2e116282612bb3ffreemail.hu
© 2006-2022