Hírek
Hírek

Leave No Trace - hét alapelv a túrázók környezeti "lábnyomának" csökkentésére

Legtöbbünk számára a vízitúrázás és a természetjárás legfontosabb oka a természet és folyók csodálata. Szeretjük és tiszteljük a folyókat, lelkesedünk a táj szépségéért, mely hajózás közben körülvesz bennünket. Élvezzük a természet nagyszerűségét. Nincs is annál lehangolóbb, mint utunk során teleszemetelt vízpartokkal, kempinghelyekkel és faragatlan túrázókkal találkozni. Mindannyiunk kötelessége, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy megőrizzük a túráink által érintett természeti területeket eredeti állapotukban és azokat amennyire csak lehet, érintetlenül hagyjuk - másoknak és saját magunknak.

A The Leave No Trace Center for Outdoor Ethics (www.LNT.org) egy amerikai nonprofit szervezet, mely hét olyan alapelvet fogalmazott meg, melyek betartásával és alkalmazásával a természetjárók gyakorlatilag teljesen kizárhatják azokat a direkt behatásokat a környezetükre, esetünkben a folyók környezetére, melyeket ottlétükkel okozhatnak. Az amerikai evezős egyesületek minden evezőst az Észak-Amerikában rohamosan terjedő és a természetjáró körökben, valamint az ottani nemzeti parkokban is követendővé vált alapelvek szerinti túrázásra kérnek, arra, hogy a néhány egyszerű ajánlás betartásával a környezetbarát túrázási és kempingezési gyakorlatot kövessék.

Mint azt látni fogjuk, mi már több ajánlást is a túráink részévé tettünk. Jó lenne, ha maradéktalanul meg tudnánk felelni ezeknek az ajánlásoknak. A hét alapelvet és további részleteket az Érdekességek rovatban olvashatjátok.

 
2015-06-06 21:11:13 ::: Mihalik Balázs
 

Webmester ::
Varga Koritár Zsolt|zsolt.vargak522e9cfc353695e8fc857320b2bc8620freemail.hu
© 2006-2019